YPF: quina serà la veritat?

YPF és una empresa argentina (Yacimientos Petrolíferos Fiscales) de la cual REPSOL té una participació majoritària del 57,43%, segons la pàgina web de REPSOL.

REPSOL és hereva de CAMPSA i la privatització de les empreses del Instituto Nacional de Hidrocarburos creat com conseqüència de les expropiacions, fetes per la dictadura de Primo de Rivera, de les companyies que controlaven els negocis de subministrament del petroli en el Reino de España, les quals pertanyien als grups Shell (de capital holandés i britànic) i Standard Oil ( de capital americà).

Vora noranta anys després Argentina fa amb les accions de YPF propietat de REPSOL una cosa semblant a la feta per Espanya amb les propietats de Shell i Standard Oil.

El principal accionista de REPSOL és Caixabank (La Caixa) les accions de la qual van guanyar ahir al voltant d’un 5%.

Segons la pàgina web de REPSOL el valor contable de les accions de YPF son 4.122 milions d’euros.

Antonio Brufau, president de REPSOL, eregit, com toca, en defensor dels accionistes, ha dit que demanarà 8.000 milions d’euros a l’Argentina per l’expropiació.

També es diu que les inversions de REPSOL en YPF estan recuperades i que encara que el valor dels iaciments descoberts per YPF en la zona de Vaca Muerta (Argentina) poden valdre més de 14.000 milions d’euros, són guanys de futur; així (és una hipòtesi) el pagament de l’expropiació permetria a REPSOL i de retruc al ser primer accionista Caixabank (La Caixa), tindre un extra de liquiditat que dedicar al negoci bancari que és més propi.

I és que la brutícia de la pols dels diners no és tan visible com les taques d’oli o de petroli. No trobeu?

Aquesta entrada ha esta publicada en Opinions i notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.