LA PÀTRIA I EL NACIONALISME ESTÚPID

Ahir, a la televisió van fer el film “El Pianista” de Roman Polansky.

No el vaig veure, perquè ja ho havia fet algunes vegades arran d’un treball que vaig fer sobre el caràcter d’institució total i la conducta submisa dels jueus del Gueto de Varsovia.

En moltes escenes del film es mostra com els jueus, primer compel·lits pels nazis i més tard espontàniament, havien de cedir el pas i, en el seu cas, baixar de la vorera en coincidir amb els alemanys que controlaven el Gueto.

Això feien els jueus; sens resistència, ni reparar que eren molts més que els soldats que governaven  la seua conducta submisa que, alhora, facilitava la tasca repressora dels invasors i la pròpia autodestrucció i alienació dels reprimits que, a més, vivien en condicions infrahumanes.

L’aixecament dels jueus del Gueto de Varsovia no es va produir fins més de dos anys i mig després del seu establiment, quan molts dels seus habitants havien estat eliminats al camp d’extermini de Treblinka.

Sens dubte un dels episodis més ignominiosos de la història recent de la humanitat.

He sostingut moltes vegades que la maldat  pot ser producte de l’estupidessa; sovint ni el malèvol, tot inconscient, se n’adona de la seua maldat i pot arribar a sorprendre’s de les conductes reactives de les persones que pateixen  la seua conducta iniqua.

Arran de tot això vaig recordar el següent text de Bertold Brecht que vos copie.

IMG_1921

No sé si sabeu on vull arribar, amb la història de l’oficial que fa baixar de la vorera al senyor K.

Per entendre’ns: cada vegada que un estúpid nacionalista  obliga, conscient o inconscientment, a un valencià conscient a canviar de llengua, produeix un efecte odiós; tot semblant al dels jueus del Gueto o al del senyor K, obligat a baixar humiliat de la vorera del carrer per l’oficial descrit al text de Bertold Brecht.

Crea un altre nacionalista, estúpid si es vol, però totalment reactiu: efecte d’una causa.

Si no s’és conscient de ser el que ets, pots patir les humiliacions alienadament i possar-te al costat dels ocupants, fins i tot col·laborar amb ells, com la policia jueva del Gueto.

M’explique? Se m’entén?

Aquesta entrada ha esta publicada en Opinions i notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

8 comentaris a l'entrada: LA PÀTRIA I EL NACIONALISME ESTÚPID

  1. Retroenllaç: A estas alturas … | CambiaCalp

Els comentaris estan tancats.