Primer motiu d’oposició a l’amortització de places: no val vindre contra els teus propis actes.

Acta del plenari de l’ajuntament de Calp de 26 de juny de 2008

Si analitzem el que diu, literalment, el primer punt de la part dispositiva de l’acord adoptat pel plenari de l’Ajuntament del Calp el 26 de juny de 2008,

PRIMERA.- Declaración de indefinidos no fijos de plantilla del personal que a continuación se relacionan, con la advertencia expresa de la necesidad de someter dichas plazas a su provisión en forma reglamentaria:

(La negreta és un afegit nostre, a postes)

hom pot veure que l’Ajuntament considera necessari sotmetre les places ocupades pels empleats declarat indefinits no fixes a la seua provisió en forma reglamentària.

Aquesta és la situació jurídica creada.

Actuar d’altra menera atempta contra el principi constitucional de seguretat jurídica.

Artículo 9.

1. Los ciudadanos y los poderes públicos están sujetos a la Constitución y al resto del ordenamiento jurídico.

2. Corresponde a los poderes públicos promover las condiciones para que la libertad y la igualdad del individuo y de los grupos en que se integra sean reales y efectivas; remover los obstá-culos que impidan o dificulten su plenitud y facilitar la participación de todos los ciudadanos en la vida política, económica, cultural y social.

3. La Constitución garantiza el principio de legalidad, la jerarquía normativa, la publicidad de las normas, la irretroac-tividad de las disposiciones sancionadoras no favorables o restrictivas de derechos individuales, la seguridad jurídica, la responsabilidad y la interdicción de la arbitrariedad de los poderes públicos.

Derivacions legals d’aquest principi de seguretat jurídica ho són el de bona fe i confiança legítima, els quals es recullen expresament a l’article 3 de la Llei 30/1192, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

Artículo 3. Principios generales.

1. Las Administraciones públicas sirven con objetividad los intereses generales y actúan de acuerdo con los principios de eficacia, jerarquía, descentralización, desconcentración y coordinación, con sometimiento pleno a la Constitución, a la Ley y al Derecho.

Igualmente, deberán respetar en su actuación los principios de buena fe y de confianza legítima.

2. Las Administraciones públicas, en sus relaciones, se rigen por el principio de cooperación y colaboración, y en su actuación por los criterios de eficiencia y servicio a los ciudadanos.

3. Bajo la dirección del Gobierno de la Nación, de los órganos de gobierno de las Comunidades Autónomas y de los correspondientes de las Entidades que integran la Administración Local, la actuación de la Administración pública respectiva se desarrolla para alcanzar los objetivos que establecen las leyes y el resto del ordenamiento jurídico.

4. Cada una de las Administraciones públicas actúa para el cumplimiento de sus fines con personalidad jurídica única.

5. En sus relaciones con los ciudadanos las Administraciones públicas actúan de conformidad con los principios de transparencia y de participación.

Una de les manifestacions més importants dels principis de seguretat jurídica, bona fe i confiança legítima ne’s la prohibició d’anar contra els propis actes.

I si l’Ajuntament ha declarat dispositivament que considera necessària la provisió reglamentària de les places, no li queda més que actuar en tal sentit.

I així ho ha estat fent en algunes places, la provisió de les quals s’ha fet de forma reglamentària.

També ho és de constitucional el principi d’igualtat que obliga a aplicar solucions iguals a suposts de fet iguals.

D’acord amb el qual, totes les persones objecte de la declaració d’indefinits no fixes tenen dret que la plaça que ocupen siga proveïda reglamentàriament, com minim, en les mateixes condicions que han segut les ja proveïdes anteriorment, cosa que mai no  es fa amb una amortització no prevista a l’acord de 26 de juny de 2008.

No és la nostra  intenció fer ací un treball profund de la qüestió, això serà cosa de les persones que porten el cas de manera professional, ho és divulgar que l’amortització és injusta i vulnera principis de dret i legals.

La crisi no pot ser mai un argument que justifique la vulneració del dret.

Per hui ja n’hi a suficient, si queda clar que no es pot anar contra els propis actes i que tal cosa succeeix amb la prevista amortització em quede satisfet.

No cal citar ni Ulpià, ni el Digesta, només com a pinzellada d’erudició jurídica, més no hi ha, recordar que venire contra factun proprium non valet.

O com em va expressar l’altre dia l’alcaldesa Violeta Rivera: “Don Manuel Miró me dijo que el Ayuntamiento no puede ir contra sus propios actos”

Continuarem amb més arguments contra l’amortització.

Per aprofundir amb els principis de seguretat jurídica, bona fe i confiança legítima podeu seguir l’enllaç.

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.