El morrut de les palmeres

L’altre dia vaig tindre l’ocasió de comentar al cap tècnic del departament de medi ambient de l’Ajuntament de Calp que em semblava haver detectat un repunt en les maldats que està fent el morrut roig a les palmeres.

Vos puc assegurar que aquesta era una de les qüestions medi ambiental que més preocupació causava a l’alcaldia. També cal dir que gràcies al departament de medi ambient i l’equip municipal de jardiners, la presència del morrut a les palmeres propietat de l’ajuntament era mínima, a tot estirar un parell d’exemplars, en comparació amb les palmeres particulars.

Hui que ha eixit una notícia possitiva sobre medi ambient i l’eliminació d’espècies invasores a les Salines, caldria recordar que la plaga del morrut roig està lluny de ser controlada.

Per tant, cal incidir en el compliment rigorós dels protocols establerts per les administracions en detectar-se la presència de l’insecte a qualsevol palmera, però sobre tot quan la palmera es capola.
Sembla que els serveis de la Generalitat no donen abast, però això no justifica que hi hagen restes de palmeres capolades per tot arreu.
(La TV Calp, aprofitava, per exemple, per difondre les normes d’actuació devant la presència del morrut.)
Tots els dies veig restes de palmeres al costat dels contenidors d’arreplegada del fem i això no és correcte
Pel que sé, quan la viabilitat de la palmera afectada és impossible cal tallar-la, però cal aïllar les restes dins de contenidors o bosses hermètiques ben tancades que impedisquen la infecció a d’altres palmeres.
A Calp hi ha centenars de palmeres, públiques i privades, que són un element molt preuat del paisatge. Hi ha pocs arbres tan elegants com les palmeres.
Em preocupa veure la presència del morrut a palmeres que estan prop de de les muntanyes, on estan els magnífics exemplars de la nostra palmera autòctona: el margalló (Chamaerops humilis).
Sembla que encara no s’ha documentat cap atac del morrut a margallons, però quan més lluny estiguen d’ells millor que millor.

Ací vos adjunte un dels que es poden veure a Toix.

Us desitge una bona reflexió electoral i un bon cap de setmana

Ximo Tur

Aquesta entrada ha esta publicada en Imatges, Opinions i notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.